El 19 de gener de l'any 1939, va arribar a la vila un motorista que va tornar a marxar un cop recorregut el poble. Al cap d'una estona va tornar amb tropes i tancs d'oficials italians a favor del bàndol franquista. La població estava refugiada al Mas d'en Gall, mentre que els republicans es trobaven a la muntanya de Montserrat.
Van començar a bombardejar Montserrat, malauradament, la població va quedar entremig del foc.
Tot i que, també van bombardejar Esparreguera, les bombes que podrien haver fet mal, no van explotar i les que van explotar, van caure a zones descobertes o al camp de futbol. De la poca gent que hi quedava al poble durant el bombardeig, no va haver cap ferit ni mort. Quan va acabar, el 24 de gener de l'any 1939, les tropes franquistes, van entrar a Esparreguera.
Van ocupar el poble, requisant i instal·lant-se a les seus de la CNT. L'Ajuntament va haver de preparar la fugida cap a França cremant documents i emportant-se d'altres.
Seguidament, la majoria de les forces franquistes van continuar cap a altres localitats mitjançant la que avui en dia és la Nacional 2 en direcció a Barcelona, tal com van entrar al poble.
(D’esquerra a dreta:
A. 1939: Plaça de l’Ajuntament. Cotxes blindats italians amb nens als costats durant l’entrada dels nacionals a Esparreguera.
B. 1940: Afiliats de la falange a la plaça de l’Ajuntament amb alguns nens pels voltants amb la mà dreta alçada )
Quan la guerra va acabar, l'1 d'abril de 1939, com a moltes altres localitats, Esparreguera, va patir una dura postguerra i una repressió marcada per la repressió franquista. Fins i tot es va confeccionar una llista dels vilatans "rojos", és a dir, republicans del poble.
També, justament un any després de l'entrada de les tropes feixistes a la vila, el 24 de gener de 1940, es va celebrar una commemoració del fet que Franco va posar punt final a la guerra.
Està documentat que un cop la guerra va acabar, es va celebrar una cerimònia en honor a Franco per haver acabat amb la guerra. El nombre de víctimes, els desapareguts, els nens evacuats que no van tornar i els exiliats, van reduir la població d'Esparreguera en un 5% aproximadament. Segons un document cedit per l'arxiu de la vila: Entre el 1936 i el 1940 la població del poble va disminuir de 5252 habitants a 4992, això vol dir que es van perdre més de 200 habitants.
Comentarios