top of page
  • Writer's pictureSara i Asmae

DOCUMENTACIÓ: La Guerra Civil a Esparreguera I

Esparreguera, la nostra vila, encara que no ho sembli, va arribar a participar en importats esdeveniments històrics de la Guerra Civil.

Per començar, cal especificar que Esparreguera en aquells moments era un poble industrial i per tant amb poc moviment agricultor, just abans de la Guerra Civil, el 1931, hi vivien 5.294 habitants; nombre que en l'època era important. D'aquests 5.294 habitants 822, vivien a la Colònia Sedó (colònia tèxtil de gran importància, per a la indústria i l'economia del nostre poble).

En aquella època el poble estava dividit en diferents entitats: la família Sedó, propietaris i treballadors de la Colònia Sedó; l'Estrella, grup adinerat com la família Sedó amb menys socis i menys populars; l'Ateneu d'Esparreguera, format per persones que estaven en contra dels Sedó i més endavant per treballadors pobres de la CNT (Confederació Nacional de Treballadors) o la FAI i el patronat del Jovent, que era bàsicament de l'Església.

Clarament, depenent del grup social al qual pertanyia una persona, era relacionada amb una ideologia o una altra; tot i que les associacions més de dretes van desaparèixer o van canviar d'ideologia durant la Guerra Civil, ja que estaven relacionades amb el franquisme.

A partir del 1931, van anar succeint una sèrie d'esdeveniments a la vila: es va assassinar a Damaso Hinojosa, un militant anarquista quan intentava entrar al local de la CNT.


L’enterrament d’un militant del CNT, Damaso Hinojosa, el primer mort a causa de la Guerra Civil a Esparreguera. Va ser un enterrament multitudinari on hi van assistir més persones de les que hi havia al poble.

Durant els fets del 6 d'octubre, Miquel Galceràn, alcalde de la vila en aquella època, a més d'unes quantes persones més, entre elles regidors, van ser empresonats i sotmesos a un consell de guerra que podia durar de 7 mesos a 2 anys. A causa d'aquests fets, Esquerra Republicana i uns quants consellers més va prendre el control de la Vila, els telèfons i la benzina.

Anys més tard, el 1935, la vila es trobava en un estat de tensió i divisió. Molts sindicats i entitats van haver de ser tancats i la minoria d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament va ser vetada.

Un any després , un cop celebrades les eleccions generals del 16 de febrer del 1936, on s'enfrontava el Front Català d'Ordre i el front d'Esquerres de Catalunya – el qual pretenia restablir l'Estatut d'Autonomia, alliberar els presos polítics i readmetre els treballadors acomiadats per causes ideològiques- finalment el guanyador d'aquelles eleccions va ser el Front d'Esquerres.

Aleshores, a principis del 36 la vila era governada majoritàriament per Esquerra Republicana i l'alcalde era Miquel Galceran qui estava a favor de la república i volia proclamar-la.


La façana de l’ajuntament abans de la guerra.

Per primera vegada a Esparreguera governava un ajuntament sense cap mena de tutela per part de la família Sedó, qui influenciava la gran majoria dels aspectes de la vila.


458 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page